Промоција књиге ,,Смедеревски крај у другом светском рату“, у издању Института за савремену историју, аутора Немање Девића

Немања Девић је рођен 1989. у Смедеревској Паланци. Завршио је мастер студије историје на Филозофском факултету у Београду. У сарадњи са Институтом за савремену историју, као гимназијалац је обавио исцрпна истраживања жртава Другог светског рата у Шумадији. Аутор је већег броја публицистичких текстова, као и научних радова. Сфере интересовања везане су му за националну историју новог века и савременог доба, српско друштво и културу.

Симболично – Немања Девић је одлучио да књигу, настајалу током више од деценије истраживања, промовише управо тамо где је проводио сате, недеље, месеце – у смедеревском Историјском архиву.

О књизи су говорили и гости на промоцији, др Срђан Цветковић историчар, који се присетио да је Немању упознао као средњошколца који је желео да објави „неке своје списе“. Испрва скептичан, искусни историчар је потом схватио да у том рукопису им доста озбиљног истраживања и доброг расуђивања. На Петра Ристановића, такође историчара, Немањин рад оставио је посебан утисак:  У сваком селу нас је дочекао неки његов бивши саговорник, он је успео да са тим људима оствари везу, топао је и близак у комуникацији, истакао је Ристановић.

Извор: Паланка данас, 04.октобар 2015.