Промоција књиге ,,Србија у вртлогу првог светског рата“, аутора др Радомира Милошевића

  Након ранијих програма посвећених обележавању стогодишњице од Великог рата, Историјски архив у Смедереву приредио и промоцију књиге др Радомира Милошевића „Србија у вртлогу Првог светског рата“. Као
свештено лице, аутор, осим обиља историјске грађе, у овом делу износи неке од дилема попут хришћанског погледа на рат и убијање, преко моралности учесника.

  Подужој листи објављених књига, протојереј ставрофор др Радомир Милошевић додао је још један наслов. Познат као истраживач религијских, али и тема из локалне прошлости, прота је овога пута настојао да опише ратни вртлог који је Србију задесио у другој деценији 20. века. У обимном издању на преко три стотине страница Милошевић даје прилог историји користећи бројне изворе и архивску грађу. Аутор у делу пружа посебан осврт на хришћански поглед на недаће, као и моралне дилеме током ратовања. Писац полази од чињенице да вера забрањује убиство, па се имајући на уму ту Мојсијеву заповест поставља питање како схватити убиства у рату на која су принуђени војници, сугеришући да се такав чин крајње нужде може правдати
начелима природног морала. А само онај који етичко начело има и поштује, заиста служи одбрани отаџбине.  

  „У Првом светском рату многи су учесници оставили јасан траг нечовештва, тј. јасан доказ одсуства морала… Срби се издвајају својим схватањем морала, јер им је косовски завет наметнуо два неписана закона: закон чојства и јунаштва. Идеал појединца био је да буде частан и човечан према свим људима. То је овековечено као „закон чојства“, тј. одбранити другога од себе. Идеал нације био је да буде слободна, то је „закон јунаштва“, одбранити себе од другога. Идеја погинути за „Крст часни и слободу златну“, тј. за своје физичко и своје духовно биће траје кроз целу српску историју“ – пише Милошевић у књизи. 

  Аутор је и ово дело, по узору на претходна, конципирао као свеобухватни приказ, па читаоце упознаје са узроцима и поводима за рат, копненим ратиштима и фронтовима, Војском Краљевине Југославије, политичком ситуацијом у земљи. Уз резиме сваке ратне године, Милошевић у наставку даје и ток ослобођења, посебну пажњу посвећујући Нишу, Смедереву и Београду, као и страдањима Српске православне цркве. Ту су још и записи о ратним гробљима, спомен – црквама, удружењима… Једна од порука са промоције била је и потреба да се у модерном добу, наука супротстави историјском ревизионизму који је у току, а који тежи да замени места агресора и жртава у Великом рату. 

  Осим Милошевића, на представљању књиге „Србија у вртлогу Првог светског рата“ говорили су директор Историјског архива Данијела Милошевић, потпуковник Славољуб Штерић, протојереј Душан Глишић, наставник Добрица Јовичић и један од директора штампарије Њу Прес, коизадавча књиге. 

Извор: ,,Наше новине“, 17.06.2015.