Радно време: 07-15 часова

Istorijski arhiv u Smederevu

Историјски архив Смедерево
Краља Петра Првог бр.2

026-4629-279
kontakt@arhiv.org.rs

„Био је четвртак…“

05/06/2024

Само два месеца након капитулације Краљевине Југославије у априлском рату 1941. године, Смедерево је доживело једну од већих катастрофа у својој вишевековној историји. Немачке војне власти су по успостављању команде над градом отпочеле убрзано прикупљање муниције коју су складиштили у Смедеревску тврђаву. Положај смедеревског средњевековног града и његова повезаност са Дунавом и железницом је за то био идеалан.

У четвртак, 5. јуна 1941.године,нешто после 14 часова догодило се оно чега су се Смедеревци прибојавали: експлодирала је лагерована муниција. Несрећа је била велика. Најпре је дошло до експлозије пушчане муниције а потом су уследиле експлозије муниције за тешка оружја. Детонација је била тако страховита да је град утонуо у потпуни мрак. Тачан број људских жртава до данас је остао неутврђен и креће се у распону од 485, колико је уписано на плочама Спомен-костурнице, до 2500 по претпоставкама појединих хроничара.

Поштовани суграђани и пријатељи Историјског архива у Смедереву,

Поводом обележавања осамдесет три године од експлозије муниције у Смедеревској тврђави испред Историјског архива у Смедереву, у Ул. Краља Петра Првог бр. 2. Постављена је изложба „Био је четвртак…“. Изложбу можете погледати до 15. јуна 2024. године. Аутор изложбе Неда М. Мирић, архивиста