Радно време: 07-15 часова

Istorijski arhiv u Smederevu

Историјски архив Смедерево
Краља Петра Првог бр.2

026-4629-279
kontakt@arhiv.org.rs

Изложба „Архиви Србије“

26/04/2023

У организацији Архивистичког друштва Србије и Међуопштинског историјског архива Чачак а у оквиру програма „Чачак-престоница културе Србије 2023.“ отворена је изложба „Архиви Србије“, у чијој реализацији је и Историјски архив у Смедереву узео учешће.

Колектив Историјског архива у Смедереву је уз велики број Архива који ове године прослављају 75 година од свог оснивања присуствовао свечаном отварању изложбе 22. априла 2023. године. Овом приликом је обележено и 125 година од доношења првог Закона о Државној архиви Краљевине Србије (1898. године) на основу кога је две године касније почела рад данашња централна установа Државни архив Србије. Изложба је садржајно осмишљена тако да сваки пано носи приказ рада једног архива.

Историјски архив у Смедереву је у оквиру изложбе „Архиви Србије“ приказао историјат свог рада од оснивања до данас, најстарији документ који се чува у нашој установи, разноврсну архивску грађу, простор у којима обавља своју делатност али и колектив без чијег преданог рада не би било могуће обрадити и сачувати документа.