Радно време: 07-15 часова

Istorijski arhiv u Smederevu

Историјски архив Смедерево
Краља Петра Првог бр.2

026-4629-279
kontakt@arhiv.org.rs

Научни скуп „Дунав – мост који спаја културе“

26/10/2021

У петак 22. октобра 2021. године у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању у Смедереву одржан је Научни скуп, под називом „Дунав – мост који спаја културе“, који су организовали Историјски архив у Смедереву и Центар за историјска истраживања Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду.

Велики допринос успешности Научног скупа дали су еминентни стручњаци који су узели учешће на истом: Проф. др Златко Карач, Архитектонски факултет Свеучилишта у Загребу; Проф. др сц. Селмедин Месиховић, Филозофски факултет Универзитетa у Сарајеву; Проф. др Светозар Бошков, проф. др Ифигенија Радуловић, Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду; Проф. др Снежана Вукадиновић, доц. др Александра Смирнов Бркић, Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду; Проф. др Бранка Вранешевић, проф. др Олга Шпехар, Филозоски факултет Универзитета у Београду; Др Гордана Јеремић, Археолошки институт Београд; Др Мирча Маран, Висока школа струковних студија Вршац; Др Милан Гулић, Институт за савремену историју; Др Јасмина Живковић из Историјског архива Пожаревац; Др Предраг М. Вајагић, Друштво наставника историје Бачке Паланке; Др Маријана T. Мраовић, Министарство одбране – Војни архив; Др Бојан Симић, Институт за новију историју Србије; Др Снежана Цветковић, Музеј у Смедереву; МА Александар М. Гајић, Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду; МА Небојша Карталија, Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду; Андреј Живојин, Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду и Гордана Крстић- Фај, Париз, Француска.

Радови изложени на овом Научном скупу биће објављени у оквиру Зборника са Научног скупа у издању Историјског архива у Смедереву и Центра за историјска истраживања. Захваљујемо се свима који су помогли у реализацији овако великог пројекта, као и колегиницама и колегама који су својим присуством и учешћем на скупу дали допринос његовој успешној реализацији. Захвалност дугујемо и пријатељима архива др Срђану Пириватрићу (Византолошки институт САНУ) члану Научног одбора Научног скупа који је својим ангажовањем допринео успешној реализацији скупа.Због погоршане епидемиолошке ситуације Научни скуп је био затворен за јавност а одржан је онлајн, путем ZOOM апликације.